Какво да ядем за свежа кожа
Какво да ядем за свежа кожа
Балансираното меню е особено важно, за да си осигурите мечтаната красива кожа и коса. Ето една бърза справка на витамините и другите елементи, които да сложите в чинията си, за да бъдете наистина неотразими!

Според дерматолозите функционирането на кожата не трябва да се разглежда отделно от това на останалата част от организма. Защо смятаме за нормално, че храненето се
отразява върху работата на сърцето или кръвоносните ни съдове, а сме скептично настроени за въздействието му върху кожата? Често забравяме, че тя не е просто опаковка, а е отделен орган - най-тежкият и най-големият от цялото ни тяло. За да се изгражда, да се възстановява, да се защитава, тя има нужда от точните съставки, без които не би могла да се бори с остаряването и да повишава своята устойчивост. Но не очаквайте, че ще постигнете резултат като с магическата пръчица. Трябва да спазвате правилата в продължение на месец, за да забележите първите признаци от промяната в хранителния ви режим. След като влязат в стомаха ни, хранителните вещества се освобождават в кръвта. Най-напред от тях се възползват най-главните органи, които взимат това което им е необходимо, за да работят добре, а кожата и косата са принудени да се задоволяват с онова, което остава и достига до тях благодарение на кръвоносните съдове, разположени в дермата. След това съставките влизат в контакт с епидермиса.

Безспорно кожата произвежда сама някои от веществата, които я подхранват. Другите обаче трябва да бъдат набавени чрез храната. Такива са например ненаситените мастни киселини, отговорни за съдържанието на влага в тъканите. Без тях кожата става много суха. Какво да ядем тогава? Отговорът е простичък - по-малко от всичко. С изключение на онези неща, които не служат за нищо друго освен да задоволяват лакомията ни. Също така забравете тестените храни, сладкишите, алкохола и колбасите.

За свежа кожа
Имате нужда от витамин А, който подпомага обновяването на клетките и ускорява процеса на възстановяване. Също и витамините от В групата, котио освежават епидермиса и лигавиците, като ги правят по-малко чувствителни към агресивните външни въздействия и така спомагат за регулирането на производството на себум.

Хапвайте повече пилешки дреболии, черен дроб (включително и мазен), месо от домашни птици, свинско и телешко, яйца, масло и сирене. Полезно е и прясното и киселото мляко, макар че те имат по-ниско съдържание на витамин В.

За да "освежите" кожата, е нужно да се храните малко "по-мазно" дори с цената на леко покачване на теглото. По-добре ограничете приема на бързоразграждащи се захари, тъй като те спомагат за освобождаването на свободни радикали

Най-четено

Станете Facebook фен